IgnoreMe&Waste

cini mi se potpuno neizvjestno...


26.05.2010.

Zakazah

***

Rotirajuci izmedju jednacina s korjenima, razlomcima i potencijama osmog razreda i racunica statistike i vjerovatnoce desetog, uspjeh biti od zadovoljavajuce didakticke pomoci, medjutim kad stigosmo do posljednjeg zadatka - zakazah.

Dal' krivo je toplo sunce koje je grijalo kroz zhutobijeli suncobran, il'je krivo more koje ne bijase tu da osoli uzdah, necemo nikad saznati, ali necemo ni zapitkivati...

-Stefi rjesava test. Pet zadataka s multiple joice odgovorima, u nasem slucaju 4 moguca odgovora od kojih je jedan tacan.

Stefi zaokruzuje odgovore po principu slucajnosti.

Kolika je vjerovatnoca da ce Stefi:

a) u svih pet zadataka zaokruziti tacan odgovor?

b) u tacno tri zadatka zaokruzhiti tacan odgovor?

c) u najmanje tri zadatka zaokruzhiti tacan odgovor?

 

Prvi dio zadatka rijesismo s lakocom, medjutim drugi dio, b), nas zabavi cijelih sat vremena, bezuspjesno. Naime, pogled na ponudjene rezultate na kraju knjige nije odgovarao nasem rjesenju. Nismo mogli da nadjemo put do tog takvog rjesenja. Tako razocarani ni ne pokusasmo treci c)-dio.

 

Pomozite Vi da ustanovimo da li smo mi bili u krivome i naucite nas ispravnome ili je pak i zapadnjacka stampa udzbenika sklona greskama, a ne samo ozloglasena balkanska.

 

Hvala.

***

17.05.2010.

Heut' gefall' ich mir

***

Prinudni shopingeraj u choporu ima tu prednost da se bez velike najave mozes iskljuciti iz chopora i da nikom neces osjetno nedostajati.

Naidjoh pored sunchanih naocara, okrenuh onaj ringispil nekoliko puta  u krug i izabrah najvece u izboru. Natakarih ih na nos i tak'poluslijepa dobasah do sheshira koji su visili o chivilucima ko shareni leptiricji. Stavih jedan od njih na glavu, pa onda drugi, pa onda jedan na drugi i na koncu se odlucih za jedan romanticnoelegantnodecentni, osrednje shirok sheshir od slame s blago bijelom mashnom oko...oko...oko onog dijela za kojeg ne znam kako se zove. Nemarno si poklopih glavu s njim i lupih jos odozgo da bi bolje sjeo i ne odletio kad naidjem pored odjela za ventilatore.

Odmah iza ugla visishe shalovi. Svileni, vuneni, pamucni, laneni i plasticni. Jednog po jednog prostisnuh kroz prste e da bi test okonchala jednim bijelim, shiiirokim i dugim velom kojeg obmotah oko vrata, ne podizuci kosu preko njega... bi mi mrsko s tim se zamarat.

Tako udeshena i pracena pogledima nazocnog osoblja i klijentele odshetah do odjela za cipelice, stiklice, sandalice i stoshta i izabrah jedne koje me podigoshe na 10 cm nadmorske tj. nadpodske visine.

Proshetah sve to kroz sve odjele, uzhivah malko u toj maskeradi zarad cudnog osjecaja skrivenosti, zasticenosti...ponekad su suncharice dovoljne da te zastite od pogleda...ne znam, paradoxan predmet. A sheshir i veo me pretvorishe u zaboravljenu divu drhtavih ruku i glasa, koja se jos samo zivotinjà ne plashi.

Vratih se u potragu za choporom. Pronadjoh dio u prostorijama za presvlacenje, sjedoh pred kabinu i odcekah reakcije...

www.youtube.com/watch

Potom odoh na kasu, platih sve to i ponesoh kucji...ovo ljeto idem inkognito.

"...Heut gefall' ich mir
ja heut gefall' ich mir
doch was mir keiner ansieht
ist die Angst in mir

Wie gefall' ich dir?"

***

07.05.2010.

Ochevi i oci

***

Prije su ochevi isli u kafanu da se opiju s ponosom i pocaste drustvo kad se dobije sin! Trebalo se bit' muskarcina za shankom i slaviti svoju plodnost - ne uvijek lak zadatak.

Sada ocevi mijenjaju pemperse, bdiju nad djetetom i majkom odanoshcju vjernika i svoje malo chudo s ponosom prezentiraju kroz globalni prozor.

Novo ljudsko bicjence, jedan sasvim novi primjerak homo sapiensa, nadasve covjekolik, ljupko umanjenih dimenzija, kvalitetnih genetskih predispozicija sa socijalno pozitivno kvalificiranim roditeljima. Predosjecam da ce biti veliki covjek, one of the really good guys.

Majko prirodo, pomozi mu pri tom!

Kao malo pile koje se tek iskoprcalo iz raspukla jajeta, i usljed prizora od chuda pocelo da stuca, ta ima li sto sladje u ovom univerzumu?! . :-)

www.youtube.com/watch

***

 

 

06.05.2010.

All the poor, crazy women and their poor Heathcliffs

***

A broken heart can heal but you can't find a lost mind, never again!

Isn't it a bless?! ;-)

www.youtube.com/watch

***

03.05.2010.

First of May statement

***

JA:  Aaaah, pa ne mogu da vjeeeerujem!! Moooja L. sad ima bebu! Praaavu Bebu! Zamisli!!!

N:  Aha, znam kako to mislis. Sjecam se zadnji put kad sam je vidjela, imala je samo iPhone!

www.youtube.com/watch

***